piątek, 16 stycznia 2015

Kapusta pekińska po chińsku

Przepis trochę odtwórczy, stary. Tzn zawsze zapisuję co dodałam do danej potrawy a potem gubię kartkę. Wiem, wiem. Zeszyt. Nigdy go znaleźć nie mogę.

Składniki:
kapusta pekińska
cebula
łyżka miodu
sos sojowy ciemny
ocet balsamiczny
por
chilli
przyprawa do potraw chińskich (no nie miałam i wrzuciłam jakieś zioła, trochę curry itp. - nie pamiętam dokładnie co)



Przepis:
Wszystkie składniki kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy do woka. Smażymy na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy w jakimś kubku mieszankę sosu sojowego, octu, miodu i przypraw, po czym dolewamy i dusimy jeszcze 15 minut, by wszystko się połączyło.

Z mojego doświadczenia powiem Wam, że warto wlać tutaj więcej sosu sojowego niż 3-4 łyżki.

Proponuję zjeść z ryżem no i oczywiście pałeczkami!

Smacznego!

2 komentarze: