środa, 27 lipca 2016

Kurczak słodko-kwaśny

Dziś będzie wariacja na temat kurczaka słodko-kwaśnego. Nie wiem czy wyszedł dokładnie taki jak powinien być, ale mi smakował.

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
pół selera
2 marchewki
pietruszka
2 plastry ananasa
165 ml mleka kokosowego
pół szklanki wody
2 łyżeczki zielonej pasty curry
ząbek czosnku
cebula
pieprz ziołowy
sól himalajska
sos sojowy
olej



Kroję pierś w kostkę. Warzywa w słupki. Ananasa w kostkę. Cebula w piórka, czosnek siekam.
Na oleju podsmażam kurczaka, dodaję warzywa i czekam aż większość zmięknie. W kubku mieszam mleczko kokosowe, wodę i pastę curry, wlewam do garnka. Dorzucam ananasa i wlewam sos sojowy. Dodaję przyprawy i czekam aż płyn się nieco zredukuje.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Od lat nie jadłam tego dania! Zwykle kupowałam gotowy sos słodko kwaśny i łączyłam go z mięsem. Z chęcią zrobię domową wersję tej potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie orientalne smaki, ale częściej przyrządzam na ostro. Wygląda przepysznie, czekam na więcej podobnych przepisów!

    ♥ mój blog ♥

    OdpowiedzUsuń