Dziś mój faworyt! Przepis na ten cydr dostałam od koleżanki z pracy - Malwiny. Zrobiłam już dwie partie tego cudeńka, raz z podwójnej porcji. Jest pyszny!
Składniki:
5 kg jabłek
10 l wody
1 kg cukru
5 cytryn
40g imbiru
Jabłka pokroić (ze skórką i gniazdami nasiennymi, bez ogonków), zmielić (ja użyłam maszynki do mielenia), wlać do dużego, kamiennego garnka i dolać ok. 3l wody po czym odstawić naczynie przykryte gazą na 7 dni.
Mieszać rano i wieczorem.
Po tym czasie przecedzić przez gazę, resztę miazgi odcisnąć, zmieszać z cukrem, otartą skórką z cytryn i sokiem wyciśniętym z tych cytryn oraz dodać mielony imbir.
Całość dopełnić wodą DO 10l i przelać do butli lekko zakorkowanej na 24 godz (u mnie stało nadal w garnku przykrytym gazą). Po tym czasie cydr przesączyć, rozlać do butelek zamykanych na zakrętkę metalową. Można pic po tygodniu, ale najlepszy będzie po kilku miesiącach. UWAGA z otwieraniem! Bardzo burzliwe!
Smacznego!
Wspaniały przepis ! Nigdy takiego domowego cydru nie próbowałam i jestem strasznie ciekawa rezultatu :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj! :)
UsuńNabrałam ochoty na cydr! :D
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuńrównież robiłam sama cydr, domowy jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńTwój wychodzi słodki czy wytrawny? ten czym dłużej stoi to wychodzi bardziej wytrawny.
UsuńNie przepadam za cydrem :)
OdpowiedzUsuńTego powinnaś spróbować, smakuje całkiem inaczej niż ten ze sklepu :)
UsuńKolejny pomysłowy przepis ;) Uwielbiam cydr! Ciekawi mnie jak smakuje taki domowy :)
OdpowiedzUsuń