Zupa jarmużowa chodziła za mną od dawna. Wreszcie się udało!
Składniki:
8 szklanek bulionu (kurczak, narchew, pietruszka)
pół brokuła
cebula
czosnek
ok 100 g jarmużu
sól
pieprz
olej do smażenia
W garnku na oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy się lekko zarumieni zalewamy bulionem. Kiedy zacznie się gotować wrzucamy brokuł. Jeśli nie zakrywa brokuła dolewamy trochę wody z czajnika. Gotujemy aż brokuł będzie al dente. Dodajemy jarmuż i gotujemy jeszcze kilka minut. Następnie blendujemy zupę, zagotowujemy jeszcze raz i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z grzankami.
Smacznego!
uwielbiam zupę z jarmużem, ale zawsze wrzucam liście w kawałkach. następnym razem muszę zblendować
OdpowiedzUsuńWedług jakiego przepisu robisz?
UsuńBardzo lubię jarmuż, ale zupy z niego jeszcze nie jadłam. Musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
UsuńPrzyznam się, że dla mnie to dość odważny pomysł na zupę :) Sama bym jej pewnie nie przygotowała, bo pewnie bym coś popsuła. Z chęcią jednak spróbowałabym tej zupy ;)
OdpowiedzUsuńNic prostszego, rosół jest zdecydowanie trudniejszy :)
UsuńWygląda smacznie.
OdpowiedzUsuń