środa, 10 sierpnia 2016

Zupa jarmużowo-brokułowa

Zupa jarmużowa chodziła za mną od dawna. Wreszcie się udało!

Składniki:
8 szklanek bulionu (kurczak, narchew, pietruszka)
pół brokuła
cebula
czosnek
ok 100 g jarmużu
sól
pieprz
olej do smażenia


W garnku na oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy się lekko zarumieni zalewamy bulionem. Kiedy zacznie się gotować wrzucamy brokuł. Jeśli nie zakrywa brokuła dolewamy trochę wody z czajnika. Gotujemy aż brokuł będzie al dente. Dodajemy jarmuż i gotujemy jeszcze kilka minut. Następnie blendujemy zupę, zagotowujemy jeszcze raz i doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z grzankami.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. uwielbiam zupę z jarmużem, ale zawsze wrzucam liście w kawałkach. następnym razem muszę zblendować

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię jarmuż, ale zupy z niego jeszcze nie jadłam. Musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam się, że dla mnie to dość odważny pomysł na zupę :) Sama bym jej pewnie nie przygotowała, bo pewnie bym coś popsuła. Z chęcią jednak spróbowałabym tej zupy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic prostszego, rosół jest zdecydowanie trudniejszy :)

      Usuń