Pieczywo to mój debiut. Chleb ze zdjęcia zrobiłam pierwszy raz jakiś miesiąc temu i od tego czasu piekłam całkiem sporo. Głównie tego chleba. Jest fajny, delikatny i najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masłem <3 div="" nbsp="">
W związku z tym że to debiut to zaczerpnęłam go stąd.
Składniki:
500 g mąki pszennej
500 ml wody
15 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
szczypta soli morskiej
50 g płatków owsianych
120 g słonecznika
Drożdże rozpuszczam w wodzie i dodaję wszystkie sypkie składniki. Dokładnie mieszam, Okrywam miskę bawełnianą ściereczką i odstawiam na aż podwoi swoją objętość (ok 1-1,5h). Przekładam ciasto do foremki (u mnie tortownica, w keksówce się nie mieści) i zostawiam pod przykryciem na kolejną godzinę. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni (tylko góra!). Piekę około 1 godziny i 15 minut.
Smacznego!
3>
Wygląd blog bardzo mi się podoba, jestem pod wrażeniem! Bardzo lubię takie tradycyjne pieczywo, już sobie wyobrażam jego smak :)
OdpowiedzUsuń