Myślę, że imbir mógłby być u mnie dodatkiem do wszystkiego. Oczywiście należy z nim uważać bo ma bardzo mocny, charakterystyczny smak. Dla osób nieprzyzwyczajonych może być ciężko.
Imbir na mnóstwo fantastycznych właściwości. Przyspiesza metabolizm, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości,
Jak go jem? Dosypuję wszędzie gdzie tylko mogę: do kawy, herbaty, różnych dań (nawet do mielonych albo placków ziemniaczanych).
Składniki:
pół kostki miękkiego masła
trzy czwarte szklanki cukru
półtora szklanki mąki pszennej
dwa jajka (jedno żółtko i jedno całe jajko)
3 łyżeczki imbiru mielonego
garść żurawiny
Masło siekamy z mąką. Dodajemy jajka, cukier, imbir i żurawinę i zagniatamy dokładnie ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki, po czym wycinamy kształty i pieczemy ok 10 minut w 180 st.
Smacznego!
Ja też przepadam za imbirem, pyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń