piątek, 24 czerwca 2016

Tradycyjne polskie kopytka

Wiem, trochę zaniedbuję bloga. Mało ostatnio gotuję. Jeśli już, to raczej to co znacie z małymi kombinacjami. Aktualnie cierpię na anginę, więc siedzę w domu. Ale niespecjalnie cokolwiek jem. Ten post wisi mi już od dawna, więc wrzucam.

Składniki:
2 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg mąki (+ około szklanki do podsypywania)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Agnieszka Nowak (@sniadaniedolozka)



Ziemniaki mielimy w maszynce. Dodajemy resztę składników i ugniatamy ciasto na stolnicy. Kiedy się ładnie wyrobi odcinamy kawałek, robimy długi pasek, przyklepujemy, żeby był bardziej płaski i okroimy . Kopytka gotujemy od razu w gorącej osolonej wodzie. Jak wypływają wtedy są gotowe :)

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika W kuchni na obcasach (@wkuchninaobcasach)



Ja najbardziej lubię kopytka podsmażane na maśle z cebulką.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Cieszę się, że napisałaś! :) Od paru tygodni chodzą za mną takie kopytka podsmażane na masełku. Życzę zdrowia!

    OdpowiedzUsuń