Składniki:
2 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg mąki (+ około szklanki do podsypywania)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
Ziemniaki mielimy w maszynce. Dodajemy resztę składników i ugniatamy ciasto na stolnicy. Kiedy się ładnie wyrobi odcinamy kawałek, robimy długi pasek, przyklepujemy, żeby był bardziej płaski i okroimy . Kopytka gotujemy od razu w gorącej osolonej wodzie. Jak wypływają wtedy są gotowe :)
Ja najbardziej lubię kopytka podsmażane na maśle z cebulką.
Smacznego!
Ziemniaki mielimy w maszynce. Dodajemy resztę składników i ugniatamy ciasto na stolnicy. Kiedy się ładnie wyrobi odcinamy kawałek, robimy długi pasek, przyklepujemy, żeby był bardziej płaski i okroimy . Kopytka gotujemy od razu w gorącej osolonej wodzie. Jak wypływają wtedy są gotowe :)
Ja najbardziej lubię kopytka podsmażane na maśle z cebulką.
Smacznego!
Cieszę się, że napisałaś! :) Od paru tygodni chodzą za mną takie kopytka podsmażane na masełku. Życzę zdrowia!
OdpowiedzUsuń