Danie główne:
SKŁADNIKI
- 2 szklanki soczewicy
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- 1 kg kiszonej kapusty
- szklanka piwa typu pils lub lager
- szklanka wody
- sól, pieprz
- miód
- tymianek
Na dnie garnka rozgrzej kilka łyżek oliwy. Wrzuć na nią pociętą na pióra cebulę. Posól, popieprz i polej łyżką miodu. Podduś na niewielkim ogniu do miękkości. Natrzyj żeberka solą i pieprzem oraz tymiankiem, po czym dołóż do cebuli i chwilę podsmaż. Do garnka dodaj soczewicę oraz przepłukaną na sicie kapustę. Wlej pół szklanki piwa i pół szklanki wody. Uzupełnij płyny gdy odparują. Duż pod przykryciem od 30 minut do godziny. Dopraw do smaku.
Podałam to z sałatką z bobu, którą znalazłam na durszlaku. Sałatka tutaj, moja miała mniej soku z cytryny niż oryginał i dodałam słonecznik.
Sałatka:
opakowanie bobu
pół łyżki soku z cytryny
świeża mięta
oliwa
2 łyżki słonecznika
sól i pieprz
Bób ugotować, obrać i dodać resztę składników, wymieszać.
Smacznego!
Sałatka:
opakowanie bobu
pół łyżki soku z cytryny
świeża mięta
oliwa
2 łyżki słonecznika
sól i pieprz
Bób ugotować, obrać i dodać resztę składników, wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz