piątek, 18 sierpnia 2017

Ciasto francuskie z cukinią: lunchbox

Mam kilka nowych postanowień żywieniowych i bardzo staram się ich trzymać. Jedno z nich brzmi tak, że codziennie zabieram obiad do pracy. W związku z tym wczoraj prawie cały wieczór spędziłam przy garach. A wyczarowalam frytki z batatów z awokado (niedługo przepis), libańską zupę z czerwonej soczewicy wg przepisu z kotlet.tv i ciasto francuskie z cukinią. To ostatnie zajmuje najmniej czasu więc dziś o tym :)

Składniki:
ciasto francuskie
4 łyżki pomidorów z puszki
2 plastry cebuli
pół małej cukinii
sól
pieprz



1. Kroję ciasto francuskie na pół wzdłuż krótkiego boku.
2. Kroję cebulę w kostkę a cukinię w polplasterki
3. Na połowę każdej czesci nakładam po 2 łyżki pomidorów, połowę cukinii i cebuli (zostawiam margines z ciasta)
4. Przyprawiam delikatnie
5. Zakładam wolna część ciasta na tą z farszem i zwijam boki
6. Piekę ok 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st (aż się zarumieni)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz