poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Pomidory faszerowane

Wczoraj wróciłam do domu z torbą pomidorów. Oczywiście nie miałam zbyt wiele w lodówce, w dodatku czekała mnie góra sprzątania. W związku z tym postanowiłam zrobić coś co się szybko przygotowuje. Faszerowane pomidory to fajny pomysł, kiedy nie musicie szybko czegoś zjeść, ale nie macie czasu na samo przygotowanie.



6 pomidorów
jedna torebka kaszy jaglanej
pół szklanki kaszy manny
oregano
sól
wędzona ostra papryka
czosnek
ser z niebieską pleśnią

Pomidory myjemy, odcinamy górę i wydrążamy środki. Miąższ z 4 pomidorów (z pozostałych dwóch zrobiłam coś innego) wrzucamy na patelnię z czosnkiem i dusimy przez chwilę. W międzyczasie gotujemy torebkę kaszy jaglanej. Kiedy kasza jest gotowa dodajemy ją do pimidorów, wrzucamy kaszę mannę oraz przyprawy. Do wydrążonych pomidorów wkładamy na dno po kawałku sera, nakładamy farsz i na górę znów ser. Zamykamy pomidory i w naczyniu żaroodpornym wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę.

Smacznego!




2 komentarze: