niedziela, 25 października 2015

Sajgonki

Już od dawna papier ryżowy czekał i czekał... aż w końcu został wykorzystany. No nie przeze mnie... ale jadłam i były super :)



Składniki:
podwójny filet z piersi kurczaka
2 pietruszki
2 marchewki
20 g grzybów mun
papier ryżowy
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
sól
ząbek czosnku
woda
oliwa z oliwek

Kurczaka z pietruszką, marchewką i czosnkiem mielimy w maszynce 2 razy. Grzyby mun moczymy we wrzącej wodzie (dopóki nie wsiąkną wody). Odcedzamy, siekamy i wrzucamy do farszu. Dodajemy ocet, cukier oraz sól. Mieszamy. Zawijamy sajgonki (na pierwszym zdjęciu widnieje namoczony w wodzie papier ryżowy).


Sajgonki rozkładamy na blaszce, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika na ok 20-30 minut w temp. 200 st.

Wyszły trochę za mało chrupiące (może jednak lepiej smażyć w głębokim tłuszczu?), ale i tak pyszne. Podajemy z sosem chilli.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz