niedziela, 4 października 2015

Gulasz rozgrzewający

Ostatnimi czasy choruję i sporo marznę w związku z tym musiałam sięgnąć po moje ulubione rozgrzewające przyprawy - imbir i cynamon. Typowa kawa to jednak za mało. Okazało się, że gulasz w takim połączeniu jest super rozwiązaniem. 

Składniki:
1 kg karkówki
2 papryki
4 małe cebule
4 pieczarki
3 małe marchewki
1 mały por
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
sól
pieprz
chilli




Karkówkę kroimy w kostkę. Solimy, dodajemy pieprzu, imbiru, cynamonu i chilli. Dolewały łyżkę oleju, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie kroimy wszystkie warzywa w kostkę. Mięso smażymy. Dodajemy cebulę oraz marchew. Podsmażamy 5 minut i wlewamy nieco filtrowanej wody. Dodajemy resztę warzyw i dusimy około godziny. Na koniec jeszcze dosalamy. Do tego proponuję kaszę jaglaną (pomaga pozbywać się nadmiaru śluzu czyli możemy zacząć żegnać się z katarem i ma witaminy z grupy B, które w połączeniu z magnezem są świetne dla układu nerwowego).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz