czwartek, 1 stycznia 2015

Makaron spaghetti z brokułem

Już po świętach, daruję sobie więc świąteczne przepisy. Mam kilka przepisów, którymi już dawno chciałam się podzielić, ale jakoś nie miałam okazji.

Makaron spaghetti z brokułem.

Składniki:
pół opakowania makaronu spaghetti
mały brokuł
3/4 kostki sera feta
sól (feta jest słona, więc ostrożnie - sól można pominąć)
pieprz
zioła prowansalskie
oliwa



Przepis: 
Gotujemy brokuła na parze. Makaron spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu, po czym wrzucamy na rozgrzany olej i podpiekamy. Ugotowanego brokuła wrzucamy na patelnię (w małych różyczkach), pozwalamy składnikom się połączyć, Pokrojoną w kostkę fetę dołączamy do reszty składników, dodajemy przyprawy i podajemy.

Smacznego!

Tutaj macie proporcje na oko, tylko zakładam, że akurat tyle tego wszystkiego miałam. Makaron był ugotowany dzień wcześniej do innego dania, zostało więc chciałam wykorzystać. Ser feta - też wydaje mi się, że akurat 3/4 kostki było, ale głowy sobie odciąć nie dam. Jeśli dacie cały makaron, dużego brokuła to jedna kostka fety też wystarczy. Bierzcie to tylko jako pomysł na danie, a nie dokładny przepis.

Szczęśliwego Nowego Roku!

1 komentarz: