wtorek, 23 czerwca 2015

Surimi z pieczonymi ziemniakami

Wczoraj zakupiłam nową zabawkę, czyli naczynie żaroodporne. 39,90 zł czy jakoś tak. Bardzo fajna oferta. Jeśli potrzebujecie a macie w okolicy Carrefour, zróbcie tam kilka razy zakupy i poproście przy kasie o naklejki promocyjne. Za 5 (zakupy w sumie za 50 zł) dostajecie rabat na naczynia żaroodporne i pojemniki do przechowywania żywności. Ja kupiłam naczynie 4,8l i jestem właśnie po pierwszej próbie. Jak wiadomo wszystkie nowe zabawki trzeba przetestować, a więc korzystając z okazji, że zostało mi trochę ziemniaków po zeszłotygodniowym obiedzie i surimi po weekendowym sushi... Coś skleiłam.



Pieczone ziemniaki:
Młode ziemniaki kroimy na kawałki, cebulę w piórka, czosnek siekamy. Dodajemy sól, pieprz, kminek cały, oregano, siemię lniane, majeranek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st na ok. 30 minut.

Surimi:
Jedno jajko, tabasco, szczyptę soli rozbełtujemy w misce. Moczymy w tym surimi i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju.

Smacznego!

1 komentarz: