niedziela, 20 marca 2016

Pyszne warzywne placuszki

Są takie warzywa, które zużywamy tylko w niewielkich ilościach. U mnie to jest seler. I naciowy i zwykły. No chyba, że robię sok, wtedy idzie mi opakowanie na dwa dni :)
Polecam te warzywne placuszki. Można oczywiście dodać wszystko to co akurat macie w lodówce.




Składniki:
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
kawałek korzenia selera
cukinia
cebula czosnkowatych
2 łyżki siemienia lnianego
2 jajka
pół szklanki skrobi ziemniaczanej
sól
chilli



Zaczynamy od tarcia warzyw. Do takich placków bardzo polecam maszynkę do tarcia. Inaczej bym sie nie zdecydowała by takie placki zrobić. A więc na dużych oczkach ścieram seler naciowy, korzeń selera, marchewkę, cukinię. Cebulę kroje w drobną kostkę i dodaję do reszty warzyw. Dodaję jajka, mieszam. Dodaję siemię lniane, skrobię oraz przyprawy. Smażymy na oleju rzepakowym niewielkie placuszki. Do tego polecam sałatkę z jarmużu.

W wersji lunchbox: nigdy nie łączę wszystkich elementów sałatki w domu a sos zabieram w małym słoiczku i polewam dopiero przed samym zjedzeniem. :)

Sos sałatkowy:
2 łyżki oleju lnianego
2 łyżki octu jabłkowego (domowego) - myślę, że niedługo dodam przepis.
łyżeczka miodu. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Co to takiego ta cebula czosnkowatych?:) Czy siemie lniane ma byc w calosci, czy mielone? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cebula i czosnek, literówka ;)
    Ja dodaję w całości.

    OdpowiedzUsuń