niedziela, 31 lipca 2016

Cydr jabłkowy domowej roboty

Dziś mój faworyt! Przepis na ten cydr dostałam od koleżanki z pracy - Malwiny. Zrobiłam już dwie partie tego cudeńka, raz z podwójnej porcji. Jest pyszny!

Składniki:
5 kg jabłek 
10 l wody 
1 kg cukru
5 cytryn 
40g imbiru 




Jabłka pokroić (ze skórką i gniazdami nasiennymi, bez ogonków), zmielić (ja użyłam maszynki do mielenia), wlać do dużego, kamiennego garnka i dolać ok. 3l wody po czym odstawić naczynie przykryte gazą na 7 dni. 

Mieszać rano i wieczorem.

Po tym czasie przecedzić przez gazę, resztę miazgi odcisnąć, zmieszać z cukrem, otartą skórką z cytryn i sokiem wyciśniętym z tych cytryn oraz dodać mielony imbir.
Całość dopełnić wodą DO 10l i przelać do butli lekko zakorkowanej na 24 godz (u mnie stało nadal w garnku przykrytym gazą). Po tym czasie cydr przesączyć, rozlać do butelek zamykanych na zakrętkę metalową. Można pic po tygodniu, ale najlepszy będzie po kilku miesiącach. UWAGA z otwieraniem! Bardzo burzliwe!

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis ! Nigdy takiego domowego cydru nie próbowałam i jestem strasznie ciekawa rezultatu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nabrałam ochoty na cydr! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. również robiłam sama cydr, domowy jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twój wychodzi słodki czy wytrawny? ten czym dłużej stoi to wychodzi bardziej wytrawny.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Tego powinnaś spróbować, smakuje całkiem inaczej niż ten ze sklepu :)

      Usuń
  5. Kolejny pomysłowy przepis ;) Uwielbiam cydr! Ciekawi mnie jak smakuje taki domowy :)

    OdpowiedzUsuń