wtorek, 14 marca 2017

Socca, czyli naleśniki z maki ciecierzycy

Właśnie się zorientowałam, że zniknęłam na długo. Nie taki był mój plan, życie potoczyło się tak jak się potoczyło. Postaram się tym razem nie zaniedbywać bloga!

W trakcie mojej długiej nieobecności miałam krótki epizod detoxu zbożowego (w związku ze zdrowiem). Stęskniłam się wtedy za naleśnikami. Poszperałam i.... znalazłam! Socca to naleśniki z mąki ciecierzycy (można ją kupić lub zrobić domową wersję prosto z ciecierzycy). Mają bardzo specyficzny smak, ale polecam. Najlepiej smakują gorące. 



Składniki:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 szklanka wody
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli

Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę, bez grudek. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Rano smażymy na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz