wtorek, 17 października 2017

#dlastudenta: Dyniowe leczo

Rozpoczął się rok akademicki, więc studenckie życia czas rozpocząć. Widuję ostatnio dużo wątków jak zrobić tani, studencki obiad. Przychodzę więc z pomocą. Zakupy na poniższy obiad zrobiłam za 13 zł. Z tego zostało mi jeszcze pół dyni, z której zrobiłam pastę z dyni do kanapek (klik).


Składniki na ok 4 porcje:

  • 2,5 papryki
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 200 g cieciorki z puszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół małej dyni
  • łyżka oleju (kokosowego)
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • kumin


1. Kroję paprykę, marchewkę, cebulę, czosnek, seler naciowy i dynię w kostkę.
2. Na oleju podsmażam przez 2 minuty cebulę i czosnek. Dodaję seler naciowy i smażę jeszcze przez 3 minuty.
3. Dodaję marchewkę i paprykę. Wlewam pół szklanki wody i duszę pod przykryciem przez ok 10 minut.
4. Jak marchewka jest jeszcze lekko twarda wrzucam dynię, duszę kolejne 5 minut.
5. W międzyczasie kroję pomidory i odsączam cieciorkę.
6. Wrzucam cieciorkę i pomidory. Duszę pod przykryciem przez ok 15 minut aż wszystko się połączy i będzie miękkie.
7. Doprawiam solą, pieprzem i kuminem.

Można podawać z chlebem lub jeść jako osobne danie.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam leczo w każdej postaci, z dynia zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń