niedziela, 7 grudnia 2014

Risotto z kaszy jaglanej z cukinią

Ostatnimi czasy moja dieta stała się okropna. Częściej zdarza mi się zamówić pizzę, zjeść zapiekankę (szczególnie w pracy) lub kilka dni pod rząd wcinać chipsy. Postanowiłam, że muszę się ogarnąć, bo zaczyna być coraz gorzej. Oczywiście nie zrezygnuję ze wszystkiego, bo to bez sensu. Ale będę musiała mocno ograniczyć niektóre rzeczy, Przy okazji świąt to pewnie dziwaczne, według Was. Mimo wszystko ja nie jem dużo w czasie wigilii, więc jeśli zjem sałatkę pełną majonezu to świat mi się na głowę nie zawali.

Jakieś ważne elementy? Nic gazowanego, alkohol dopiero 14.12 (robimy sobie studencką wigilię, więc jedno piwo może wypiję) a potem to raczej dopiero na sylwestra. Ograniczenie słodyczy (czyli każdego dnia jedno ciasto/kawałek czekolady lub jakiś domowy, zdrowszy zamiennik).

No to tak w skrócie. Tymczasem pokażę Wam co dobrego ostatnio wymyśliłam.



Składniki:
cukinia
3 pomidory
marchewka
dwie torebki kaszy jaglanej
przyprawy
olej do smażenia
woda

Przepis:
Obieramy warzywa i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oleju, po czym wrzucamy nieugotowaną kaszę jaglaną. Podsmażamy chwilę i zalewamy wodą tak by przykryła kaszę. Dusimy przez 10-12 minut często mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz i tymianek.

Smacznego!

PS. Co proponujecie na zdrowe śniadania?

2 komentarze:

  1. kasza jaglana smakuje świetnie w towarzystwie warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak kasza jaglana na poprawę samopoczucia :) Z warzywami uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń