piątek, 5 grudnia 2014

Spaghetti bolognese

Szybki i smaczny obiad? Tak, spaghetti się nadaje zdecydowanie. Często korzystałam z sosów słoikowych ale tym razem wymyśliłam coś nowego.



Składniki:
7 pomidorów
średnia cebula
0,5 kg mięsa mielonego
sos sojowy
lubczyk
sól, pieprz
oliwa



Pozbywamy się skórki z pomidorów (pod wpływem gorącej wody), kroimy w kostkę ("nasion" również się pozbywamy, kroimy tylko miąższ). Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej i dodajemy mięso. Wrzucamy pieprz i sos sojowy. Kiedy mięso się usmaży dokładamy pomidory. Często mieszamy. Na koniec doprawiamy wg uznania (sos sojowy jest słony, więc ostrożnie z solą). Moim wyborem był lubczyk (zapomniałam kupić oregano...).

Oczywiście podajemy z makaronem spaghetti. Fajnie smakuje również z oliwkami pokrojonymi na gotowe już danie na talerzu.

1 komentarz:

  1. Jedna z moich ulubionych potraw, pycha! :)
    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń