poniedziałek, 1 lutego 2016

Smażony pstrąg z warzywami stir-frying podawany z kaszą kus-kus

Jaka piękna pogoda była w weekend! Aż żal nie skorzystać, a więc... skorzystałam! Odwiedziłam Zakon Cystersów w Lubiążu. Akurat trafiliśmy kilka minut przed zamknięciem kasy. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona tym, że w pakiecie jest przewodnik (pan z kasy) i mogłam posłuchać trochę o wystroju i historii tego miejsca. Potem odwiedziliśmy Karczmę Cysterską. Mają tam fantastyczne pierogi! Nie przedłużając, przejdźmy do przepisu:

Składniki:
3 marchewki
1 czerwona papryka
pędy bambusa
seler
sos sojowy
sok z połowy limonki
sól
chilli
3 cm imbiru
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
ryba ze skórą
szklanka passaty
pieprz
bazylia
pół szklanki kus-kus



Marchewkę, paprykę i seler kroję w paseczki a cebulę w piórka. Czosnek miażdżę i siekam. Rozgrzewam suchy wok. Kiedy się porządnie nagrzeje po ściance nalewam oleju rzepakowego. Jak się nagrzeje, wrzucam cebulę i czosnek. Polewam sosem sojowym. Podsmażam cały czas mieszając (w metodzie stir-frying należy cały czas mieszać). Po chwili wrzucam marchewkę, seler oraz paprykę. Kiedy warzywa są już prawie miękkie dodaję pędy bambusa, imbir, sok z limonki i passatę. 
W międzyczasie przygotowujemy kaszę kus-kus według instrukcji na opakowaniu. 
Rybę przygotowuję nieco wcześniej. Z moich filetów pozbywam się łusek, myję rybę i bardzo dokładnie suszę. Ze strony, gdzie nie ma ma skóry przyprawiam rybę solą, pieprzem oraz bazylią. Smażę rybę z obu stron. 

Smacznego!

1 komentarz: