sobota, 20 lutego 2016

Jabłecznik ucierany

Dziś mam powera. Zaczęłam dzień od pysznego soku jabłkowego, miseczki gorącej pomidorowej i planów co by tutaj dzisiaj zrobić z jabłek... Jabłecznik! Oczywiście :) Odkurzyłam stary przepiśnik mamy oraz mikser. Zaczynamy!

Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
kostka margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mąki

Nadzienie:
6 jabłek
pół łyżeczki kardamonu
łyżeczka cynamonu





Wyciągam mikser, wsypuję cukier oraz margarynę w kawałkach. Zaczynam ucieranie dodając powoli jajka. Kiedy składniki się połączą dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia. Trzy części ciasta wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i przygotowujemy nadzienie.

Jabłka ścieram na grubych oczkach i odciskam większość soku (jabłka nadal powinny być trochę mokre). Dodaję kardamon oraz cynamon, mieszam i wykładam na ciasto.

Do ostatniej części ciasta wlewam mleko i miksuję jeszcze przez chwilę. Wylewam resztę ciasta na jabłka i wstawiam do piekarnika na godzinę (180 st).

Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz